wtorek, 13 stycznia 2015

Cydr-ocena: Menéndez Sidra Natural (Hiszpania)

Menéndez Sidra Natural (Hiszpania)

kraj pochodzenia: Hiszpania
producent: Menéndez Sidra, Fano (północ Hiszpanii)
objętość: 700 ml
zawartość alkoholu: 6,5 %
kapsel: korek
cena: nieznana (prezent)


Menéndez Sidra to mój pierwszy hiszpański cydr. Otrzymałam go w prezencie z podróży na Wyspy Kanaryjskie. Cydr ten smakuje zupełnie inaczej niż polskie czy nawet europejskie cydry (Francja, Belgia, Anglia). Pierwsze co rzuca się w oczy to jego kwaśny smak. Wynika to zapewne z odmiany jabłek i pełnej naturalności (jak zapewnia producent). Jednak mimo zalet bycia 100% naturalnym, kwasowość Menéndeza jest tak wysoka, że ciężko poczuć coś innego (np. smak jabłek). Spod kwaśnego smaku nieśmiało przebija się lekka słodycz. Z wyglądu przypomina mętny sok jabłkowy.

Menéndez Sidra szczyci się tym, że cydry tego producenta są nie tylko naturalne, wyprodukowane tylko z jabłek cydrowych, ale i odpowiednie dla wegan. Cydry Menéndeza są mętne, nie poddaje się ich klarowaniu. I oczywiście dla polskich cydromaniaków niespodzianką będzie brak bąbelków (jest ich zaledwie trochę, szybko uciekają). Przyzwyczailiśmy się do cydrów gazowanych i musująco-gazowanych, a Menéndez jest i pod tym względem całkowicie naturalny - nie dodano do niego dwutlenku węgla.

Podsumowując powyższe cydr Menéndez Natural jest bardzo ciekawym doświadczeniem, choć biorąc pod uwagę polskie preferencje opisane przeze mnie tutaj, wielu osobom smakować nie będzie. 

Cydr-ocena: 3/5




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz